Versterk de positie van vrouwen in Pakistan Versterk de positie van vrouwen in Pakistan ‹ Samen werken ‹ Stichting Ora

Versterk de positie van vrouwen in Pakistan

Versterk de positie van vrouwen in Pakistan

Al meer dan 25 jaar helpt ORA gezinnen in Pakistan. Op 29 mei a.s. start er bij EO Metterdaad een serie over de hulp aan Pakistaanse vrouwen.

Geweld tegen vrouwen in Pakistan

Yasmen groeide op Pakistan, maar vluchtte uiteindelijk naar Europa. “Hier zijn mijn dochters en ik veilig”, zegt ze. Miljoenen andere vrouwen in Pakistan zijn dat niet. Zij kampen met geweld, verkrachting, achterstand en armoede. EO Metterdaad komt voor hen in actie, samen met ORA.  Op een winderige dag staan we in een geurige en kleurrijke Aziatische toko, midden in de Amsterdamse Bijlmer. Hier doet Yasmen haar inkopen voor een Pakistaanse maaltijd, die ze samen met Metterdaad-presentator Arjan Lock gaat bereiden. Programmamaker Victor volgt haar op de voet. Allerlei voor ons onbekende groenten en kruiden verdwijnen in haar boodschappentas. Als we buiten lopen vraagt Arjan haar: “Wat is voor jou als vrouw nou het verschil tussen in Pakistan op straat lopen, of hier in Amsterdam?” Zonder nadenken antwoordt Yasmen: “Vrijheid!” 

Vrouwen minder waard

In haar flat praten we er verder over door. Yasmen: “Ik woon nu zestien jaar in Europa, maar ik mis het leven in Pakistan. Mijn vrienden en de mensen in de kerk, de geuren, het klimaat en mijn werk voor de vrouwen in Pakistan. Toch vind ik het ook heel fijn dat ik hier woon. Het leven hier geeft meer hoop. Ik ben veilig hier, mijn dochters zijn veilig hier. Want de positie van vrouwen in Pakistan is echt moeilijk. De meeste mannen in Pakistan zien de vrouw als minder waard. In het openbaar vervoer worden ze lastiggevallen en betast. Niemand die daar wat van durft te zeggen.”  

In brand gestoken

Yasmine vertelt verder over het geweld tegen vrouwen in Pakistan en bijt op haar lip: “Ik ken veel vrouwen die worden mishandeld. Een buurvrouw van ons werd geslagen door haar man. Ze schreeuwde heel hard. Hij overgoot haar met brandstof en stak haar in brand. Er waren veel getuigen, maar niemand durfde er iets over tegen de politie te zeggen. Vrouwen zijn hun leven vaak niet zeker. Ze hebben altijd angst voor hun man, voor hun vader of voor hun broer. Ik hoorde van vrouwen die vroegen aan God: ‘Waarom heeft u mij als vrouw gemaakt?’ Vrouwen voelen zich onzeker over wie ze zijn.” 

Jezus lijdt mee

“Christelijke vrouwen hebben een driedubbele handicap. Ten eerste zijn ze vrouw. Ten tweede behoren ze als christen tot een minderheid. Daarbij zijn veel christenen in Pakistan arm en vaak ongeschoold. Ze hebben het echt moeilijk. Veel vrouwen denken zelf ook dat ze minder waard zijn. Ze missen zelfvertrouwen en denken als een slaaf. Ze weten niet dat God heel anders naar hen kijkt. Ik vond het zo belangrijk om deze vrouwen vanuit de Bijbel te vertellen dat Jezus met hun meelijdt, met hen meehuilt.” Ze is even stil maar zegt dan met overtuiging: “Dat Hij ze wel kostbaar vindt!” 


Weg naar boven 

Gepassioneerd en met ogen vol vuur, vertelt Yasmen waar volgens haar de oplossing ligt: “Onderwijs is ontzettend belangrijk. Onderwijs vanuit de Bijbel, dat je weet hoe Christus je ziet. Maar ook gewoon onderwijs. Dat maakt je sterk, dat geeft je zelfvertrouwen. Dat vrouwen ontdekken dat ze veel in hun mars hebben. Je merkt dat vrouwen dan anders naar zichzelf gaan kijken maar hun man ook. Onderwijs  is de enige weg hieruit en naar boven! Onderwijs en gebed.” 

Vrouwen in Pakistan 

Op de Global Gender Gap Index, die inzicht biedt in de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in 144 landen, bungelt Pakistan op plek 143, net boven Jemen. Geweld tegen vrouwen, zoals verkrachting, huiselijk geweld, kindhuwelijken en gedwongen huwelijken is een groot probleem in dit land. 5.000000  kinderen gaan niet naar school, het grootste gedeelte daarvan is meisje.  
De ongelijkwaardige positie van vrouwen in Pakistan is schrijnend. Uitsluiting en geweld komen veel voor. Onderwijs is de oplossing. Zo groeit hun eigenwaarde én het respect van hun man.  

Jouw gift geeft deze vrouwen in Pakistan: 

Scholing in lezen en schrijven 
Vaktraining in o.a. kleding maken 
Training in opzetten van eigen onderneming 
Deelname aan zelfhulpgroepen 
 
Maak jouw donatie over onder vermelding van Versterk de vrouwen naar:
stichting ORA NL55INGB 000 233 1201 of doneer met Givt.

 
Dit artikel komt uit het Metterdaad magazine.