Azië Azië ‹ Samen werken ‹ Stichting Ora

Azië

Helpen in Noord-Korea

In de wintermaanden vallen doden 

De algemene situatie voor Noord-Koreanen is ronduit verschrikkelijk. Maar de situatie in Noord-Korea is in de winter nog slechter door de barre weersomstandigheden. Tussen december en maart kan het stevig vriezen, wel tot 25 graden onder nul. Veel mensen hebben geen warme kleding of zelfs maar sokken. Ook gebrek aan (goede) voeding is een levensgroot probleem. De officiële cijfers zijn onbetrouwbaar, maar tijdens de wintermaanden sterven ergens tussen de 30.000 en 50.000 kinderen. 

Eten: probleem nummer 1

De Noord-Koreaanse overheden onderdrukken meer dan 24 miljoen mensen met een ijzeren vuist. Christenen worden actief vervolgd, de strafkampen zijn overvol. Het dagelijks gebrek aan eten is probleem nummer 1 in heel Noord-Korea.

Dagelijks brood
ORA helpt mee met het opzetten van bakkerijen in Noord-Korea. Inmiddels zijn er zes, over het land verspreid. Zes dagen per week bakt iedere bakkerij tenminste 2.500 broodjes per dag. De bakkerijen produceren dagelijks brood. Maar gemakkelijk gaat dit allemaal niet. De grondstoffen voor de zes bakkerijen komen uit China. De vrachtwagens gaan door sneeuwstormen en over gladde, beijsde wegen. De broodbakmachines vallen vaak stil door elektriciteitsstoringen. Dan moeten de medewerksters met de hand het brood kneden. Kinderen in Noord-Korea genieten van dit brood. Plaatselijke medewerkers delen de broodjes gratis uit op scholen, in kindertehuizen, weeshuizen  en in arme gezinnen.  


John is onze contactpersoon. Hij organiseert het transport en is aanwezig bij de afhandeling van de officiële documenten aan de grens. Hij is regelmatig in Noord-Korea. Tijdens zijn laatste reis vertelde iemand hem een verhaal:

“Ik ontmoette een bedelende vrouw voor het hotel waar ik verbleef. Ze zag eruit als zestig, maar ze bleek nog geen veertig te zijn. Onopgemerkt heb ik haar wat te eten en geestelijk voedsel gegeven. Ze had al dagen niet gegeten. Een dag later kon ik haar met wat inventiviteit een schoonmaakbaantje in een restaurant bezorgen. Haar enige zus was jaren geleden het land uit gevlucht en sindsdien had ze niets meer van haar gehoord. Zelf was ze in die tijd haar huisje kwijtgeraakt. Andere familie had ze niet."

Help mee en geef een kind in Noord-Korea brood. 
Voor € 25 krijgt een klas een maand lang een lunch per dag.