Een stukje geschiedenis Een stukje geschiedenis ‹ Dit is ORA ‹ Stichting Ora

Een stukje geschiedenis

ORA is door de jaren heen uitgegroeid van een organisatie met projecten naar een interkerkelijke zendings- en hulporganisatie voor projecten in Azië, Afrika en Oost-Europa. 

In 2012 vierde ORA haar twintigjarig bestaan. Aan de ene kant waren we blij dat we dit heuglijke feit mochten vieren. Aan de andere kant hebben we het besef dat we liever overbodig zijn. Dat iedereen te eten heeft en naar school kan gaan, en dat de rijkdom eerlijk verdeeld is in de wereld. 

17 september 1992
Oprichting Stichting ORA Nederland voor hulp aan weeskinderen en vluchtelingen

1992-1998
Vanuit Harderwijk zijn er allerlei acties voor kindertehuiskinderen in o.a. Letland, Angola, Albanië en Roemenië.

1998
Het ORA-kantoor verhuist naar Krimpen aan den IJssel.

1999
Directeur Erik Merx bezoekt Zuid-Soedan.

2000
ORA verhuist naar Gouderak (bij Gouda) en start met hulptransporten naar Letland, Angola, Soedan, Tadzjikistan en Roemenië.

2001-2003
ORA organiseert donateursreizen naar projecten in Roemenië en Letland.

2003
ORA groeit uit z'n jasje en verhuist met de vaste medewerkers op 1 december naar Nieuwleusen (bij Zwolle).

2003-2004
We werken hard aan de verbouwing van het nieuwe kantoor en magazijn.

2005
Werkgroep GO-ON, voor hulp aan pionierskerkjes in Indonesië, sluit zich bij ORA aan.

oktober 2005
Aardbeving in Pakistan. Enkele tientallen vrijwilligers helpen ons bij het inladen van de containers naar de getroffen gebieden.

2007
ORA neemt de werkgroep Care Ministries over voor hulp aan christengevangenen in Rusland. De naam van stichting ORA Nederland verandert in Stichting ORA. 

mei 2008
De aardbeving in China en tyfoon in Birma. We bieden de slachtoffers noodhulp, waaruit heel wat structurele projecten zijn gegroeid.

2008
We komen in contact met een organisatie die brood uitdeelt aan wees- en kindertehuiskinderen in Noord-Korea.

2009
We verwelkomen onze vijftigste vrijwilliger.

2010
Een groep enthousiaste Nieuwleusenaren richt de werkgroep Laboiyet voor hulp aan pleegkinderen in Kenia op en sluit zich bij ORA aan. En ORA bereikt dit jaar € 1.000.000 aan donaties. 

2011
ORA ondersteunt nu al meer dan zestig projecten in 23 landen in Azië, Afrika en Oost-Europa.

September 2012
ORA bestaat 20 jaar! Enthousiaste vrijwilligers van de werkgroep Medgidia (Roemenië)  leggen het fundament van het nieuw te bouwen wijkgebouw. Vanuit deze locatie helpen zij de Turkse minderheidsgroep met activiteiten voor kinderen, tieners en vrouwen. 

2013 
Twee nieuwe werkgroepen melden zich bij ORA:
Immanuel (hulp aan kinderen in arme gezinnen in Oekraïne en Rusland) en Testify to Love (hulp aan gehandicapte kinderen in Oekraïne).

2014
ORA ondersteunt nu 63 projecten in Azië, Afrika en Oost-Europa. Er waren in totaal 28 ZonnigeZomerWeken en VakantieBijbelScholen met ruim 2.500 kinderen. We verzenden 8 vrachtwagens/containers vol met hulpgoederen.  

2015
Op 30 juli verandert de naam van Stichting ORA Nederland naar Stichting ORA, er is een nieuw bestuur en geheel nieuw voor ORA: een Raad van Toezicht. Het wijkgebouw in Medgidia, Roemenie, is klaar en wordt op 24 oktober officieel geopend. 
 

Terug