Oorlog in Oekraïne Oorlog in Oekraïne ‹ Dit is ORA ‹ Stichting Ora

Oorlog in Oekraïne

Noodhulp Oekraïne 

Jarenlang sluimerde er (weer) een oorlog en toen was het rond 24 februari jl. zover: Rusland valt Oekraïne binnen. Honderdduizenden Oekraïners zijn op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld. ORA helpt thuisblijvers en vluchtelingen bij de grens. Met voedsel, water en brandhout voor de kachel. En inmiddels helpen we Oekraïners die gestrand zijn in Turkije, Tadzjikistan, Rusland, Hongarije en Roemenië. 

De stroom vluchtelingen die op gang kwam is enorm. Honderdduizenden Oekraïense mannen, vrouwen en kinderen zoeken een veilig heenkomen. Zij reizen nog steeds met alle mogelijke vervoermiddelen naar de grenzen met Hongarije, Roemenië, Moldavië en Polen. En naar alle landen in Europa en soms erbuiten 

ORA heeft al meer dan 20 jaar contact met kerken en organisaties in Oekraïne en omliggende landen.

We hebben zeer regelmatig contact met coördinatoren in Oekraïne. Soms belden zij ons vanuit een schuilkelder! Met gevaar voor eigen leven bezoeken zij gezinnen en ouderen. Ook in de bezette dorpjes in de districten Donetsk en Lugansk.

In midden-Oekraïne helpt een voorgangersgezin met de opvang van gevluchte Oekraïners, op doorreis naar het westen. Iedere nacht overnachten en eten zo'n 10 tot 15 personen in hun appartement. Inmiddels zijn een paar honderd mannen, vrouwen en kinderen op doorreis geholpen.

In noord-Hongarije zijn in de buurt van de grens op twee locaties containers geplaatst. Deze worden wekelijks bevoorraadt door vrachtwagens met hulpgoederen. Omdat vrachtwagens nog niet de grens over mogen, vanwege de nieuwe regels en de veiligheid, vindt het transport van hulpgoederen plaats met (mini-)busjes en grotere personenauto's. Deze pendelen dagelijks een aantal keren heen en weer tussen de containeropslagplaatsen en de distributiepunten over de grens in Oekraïne. 

En ORA helpt kerken in noord-Hongarije met onderdak, gaarkeukens, matrassen en kleding. Duizenden vluchtelingen trekken naar dorpjes en steden. Zij vinden onderdak in kerken die daardoor veranderen in grote slaapzalen!

In maart stuurden we DEZE mailing naar donateurs. De reacties waren enorm! Meteen hebben we financiën gestuurd voor de aanschaf van levensmiddelen en hygiëne-artikelen. Hierna zijn we bedragen blijven sturen naar de vele hulpverleners in Oekraïne en daarbuiten. Deze keer ook voor de aanschaf van brandstof, medische hulpmiddelen en medicijnen. 

We krijgen regelmatig berichten uit Oekraïne uit het oorlogsgebied en van hulpverleners buiten Oekraïne. HIER leest u hun verhalen. 

 

Geef. Help kinderen, gezinnen en ouderen in nood: