Lopoyin Stichting Ora

Lopoyin

Logo Lopoyin

Empowerment van vrouwen

 

Droog land

Het noorden van Kenia wordt zwaar getroffen door droogte, maar hele bevolkingsgroepen leven er als veehouders. Ze lopen dagelijks lange afstanden met hun vee, op zoek naar groene weiden. Het houden van vee is kostbaar. Diefstal van vee komt vaak voor. Daarnaast verliezen velen hun dieren door de extreme droogte. Naast het vee hebben de gezinnen geen stabiele bron van inkomsten. De geldcirculatie in deze gebieden van Kenia is minimaal. Mensen maken vaker gebruik van ruilhandel. Af en toe kunnen ze vee verkopen, maar hun algemene dagelijkse inkomen is zeker minder dan een dollar per dag.

School Lopoyin

Onderwijs

Polygamie komt veel voor in de families. Vrouwen trouwen op jonge leeftijd en krijgen kinderen. Er zijn overheidsscholen in het noorden van Kenia, maar het schoolsysteem is niet gratis. Veel meisjes maken hun basisopleiding niet af. Als een gezin veel kinderen heeft, of als er geen inkomen in het gezin is, is het niet mogelijk om naar school te gaan.

 

Women of power

Vrouwen zijn de pijler van het gezin in Noord-Kenia. Ze zorgen voor de kinderen en houden het huishouden draaiende. Kinderen zijn afhankelijk van hun moeders dagelijkse zorg en opleidingsmogelijkheden. Door ervoor te zorgen dat vrouwen een dagelijkse bron van inkomsten hebben, raken ze meer betrokken bij economische activiteiten. Met hun inkomen kunnen ze investeren in het onderwijs van hun kinderen en kunnen ze de schooluitval effectief terugdringen.

Empowerment van vrouwen betekent hier: empowerment van het gezin en de toekomstige generatie.

Bijenteelt

Het verzamelen van honing uit bomen is een veel voorkomende activiteit in deze kleurrijke cultuur. Meestal zijn het de mannen die de bijen verzorgen en de honing oogsten. Omdat de natuurlijke bijenkorven in bomen zitten en niet gemakkelijk toegankelijk zijn, brengt het benaderen van de bijen grote risico's met zich mee.

Lopoyin 
Lopoyin is een lokaal initiatief van Kenianen met een warm hart voor Keniaanse vrouwen en hun kinderen. We willen vrouwen in Noord-Kenia mondiger maken door een biologisch bijenteeltproject op te zetten, volledig gerund en beheerd door krachtige vrouwen. We willen hen voorzien van professionele bijenkorven op de grond in een afgesloten omgeving. Daarnaast willen we hen voorzien van imkerpakken en aanverwante attributen. Op deze manier kunnen de vrouwen veilig de honing oogsten. Na het verwerken van de biologisch geteelde honing kan deze verkocht worden om een inkomen te verdienen voor hun gezin en verdere familie.

Training

De vrouwengroep krijgt een meerdaagse praktische introductiecursus van een Keniaanse trainer. Hierdoor leren ze op een nieuwe manier omgaan met bijenkorven, de bijen en het verwerken van de verkregen honing. De vrouwen krijgen ook les in het verkopen van de honing. Regelmatige follow-up van het proces en de voortgang zorgt voor de duurzaamheid van het programma. Trainers zullen na de training meerdere keren aanwezig zijn om nieuwe vaardigheden aan te leren en vragen van de vrouwen te beantwoorden.

Video

Eind oktober 2022 reisde een groep naar het Pokot district. Ze ontmoetten de stamoudste, het onderwijzend personeel van de basisschool en de lokale bevolking. Ontmoet de mensen en proef de sfeer! Klik HERE voor een impressie van hun geslaagde reis.